Philosophy after sunset

Nu ştiu dacă aţi trăit vreodată o asemenea stare. Conștientizezi că exiști, gîndești, chiar te poți vedea în oglindă, dar…

Probabil, fiecare, mai degrabă sau mai tîrziu se întreabă ‘ Cine sunt / Care-i sensul ? ‘. În aceste momente de refugiu, inevitabil încerci să abstractizezi un absolut, un principiu veșnic care să te consoleze. Dar nu putem ieși din propriile limite, suntem  închiși într-o colivie, gîndim ca ‘oamenii’, ghidați de instincte.

Cînd vezi îți folosești ochii, cînd auzi îți folosești urechile, dar ce-ți folosești atunci cînd gîndești ? Rețeaua neuronică ? La drept vorbind suntem doar o sinapsă închisă undeva, nu credeți ?

Vedem pentru că ochiul ne transmite un impuls atunci cînd este excitat de fotoni. Atunci de unde apar halucinațiile ? care-i diferența între un vis și ceia ce este considerat realitate ? acel impuls transmis de organul vizual în baza căruia percepem  această realitate ?. Dar ce dacă acest impuls este creat artificial ?, neurobiologia susține că-i posibil.

Unii ar spune că mă greșesc, ceva de genu: ‘-pff eu fac ce vreau cînd vreau’,  oare ?

Oare există libera alegere ? Nopțile nu-mi deschid frigiderul pentru că așa vreau ‘eu’ ci pentru că scade concentrația de glucoză din sînge, se excită centrii foamei din hipotalamus și Voila! frigideru-i gol

Studiind ideile determinismului ajungem la concluzia că nu există liberă alegere și că totul e strict ghidat de cauză-efect. Nu ne putem imagina o culoare dacă nu am văzuto anterior. Procesul cunoașterii la om e inevitabil legat de experiență deci e relativ și foarte, foarte subiectiv…       (food for thought)

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s